silvia sabova

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Iracionálny strach

"Mami, zabudla si mi to podpísať." Beriem do rúk žiacku knižku a hľadám, kam som nehodila svoj autogram. Vidím to celkom naspodu: ´plavecký výcvik 750,- Sk, áno-nie, podpis rodiča´
(Deväťročný Adamko z Novej Dubnice, ktorého pred viac ako týždňom previezli do banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou po tom, ako sa počas plaveckého výcviku takmer utopil, zomrel. TASR)
"Zlatko, veď ty vieš plávať."
"Ale iba ako psík."
"Toto leto ťa naučím plávať poriadne."
(Nechcem, aby si bol v umelom spánku, nechcem, aby si zomrel, nechcem, nechcem, nechcem...)
Poviete si, to by nemohol vyjsť ani pred dom, pretože už toľko detí neprežilo blízke stretnutie s kapotou auta a posledné, čo uvideli, boli oči šoféra.
Bojím sa sama seba. Bojím sa svojho strachu. Ale nemôžem si pomôcť.
Je rozhodnuté.

spoza rohu... | stály odkaz

Komentáre

  1. Silvi
    je sice pekne, ze sa bojis o vlastne dieta, ale podla mna je to prehnane... nebezpecenstvo hrozi vsade. aj ked budeme sediet doma na zadku. moze vyhoriet telka, vybuchnut plyn na sporaku, narazit do panelaku lietadlo... stat sa moze cokolvek... pred tym sa neuchranime...
    publikované: 19.04.2006 18:09:34 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. lucka
    je pravda, ze ich pred tam neuchranime a v clanku je aj spomenute, ze by som ho nemohla ani pred dom pustit. Ale prave ten plavecky vycvik zrejme prisiel v nevhodnu dobu. Pre mna ako matku, je strasne citat, ze tam zomrel chlapec vo veku, v akom je moj syn... A viem, ze je to iracionalne. :-)
    publikované: 19.04.2006 18:14:15 | autor: silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Uvažovala by si podobne,
    ak by malo ísť na plavecký mladšie dieťa, a to staršie by už malo plavecký bez problémov za sebou?
    Verím, že ty sama máš na plavecký pekné spomienky. Ja určite áno. Prečo to isté nedopriať vlastným deťom?
    publikované: 19.04.2006 18:23:03 | autor: edmond (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. mas pravdu
    s prvym je to vzdy zrejme tazsie... ja som bola na plaveckom prvykrat az ked som mala dvanast... na druhej strane som pustila syna do letneho tabora... ved vravim, ze je to iracionalne... a uvedomujem si, ze to sposobila ta sprava...
    publikované: 19.04.2006 18:31:33 | autor: silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Som prvorodený
    a preto som si občas všímal, že môj mladší brat a sestra (mimochodom dvojčatá:-) sa ku mnohým "povoleniam" dostávali tak-nejak ľahšie. Na detské protesty typu "však aj starší brat tam už bol" sa rodičom dosť ťažko hľadajú argumenty.
    Ale platí to aj opačne. Ak starší povolenie nedostal, mohol by ho dostať v budúcnosti mladší? A ako by si takéto nedeterministické (fuj!) konanie rodičov vysvetlili starší?
    Akékoľvek rozhodnutie je precedens:-)
    publikované: 19.04.2006 20:14:28 | autor: edmond (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. podobne
    som niektore veci vnimala kedysi aj ja ako starsia sestra... ono, vela veci sa zmeni, ked ma clovek deti vlastne... a clovek vela veci pochopi... neviem, ale na ten plavecky nepojde... nakoniec, on sam tam ani nechcel ist, pretoze maju prave v tom case stretka skautov a cistenie parku... ide skor len o moje pocity...
    publikované: 19.04.2006 20:21:21 | autor: silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Aha, takže ani nechce ísť?
    ... ale dramatizácia bola fakt dobrá :-)
    publikované: 19.04.2006 20:25:45 | autor: edmond (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. to preto
    ze aj moje pocity boli dramaticke...:-)
    publikované: 19.04.2006 20:51:23 | autor: silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Silvi
    zober si to z inej stránky. Koľko detí sa vystrieda za deň v plaveckom bazéne a koľko z nich sa tragicky utopí? A teraz koľko detí chodí denne do školy, alebo len tak vonku a koľko z nich zrazí auto? Neviem, či Ti to pomôže, ale ten nepomer je dosť veľký. Po tejto tragédii, ktorá Ťa tak vystrašila si učiteľky, hlavne teraz, dajú na deti sakramenský pozor. Takže, dalo by sa povedať, že trieda Tvojho syna ide na plavecký paradoxne v najvhodnejší čas...
    publikované: 19.04.2006 20:53:45 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. murphy, "najvhodnejší čas"
    Podobne som rozmýšlal, že navštíviť Londýn je najvhodnejšie tesne po bombových útokoch. A bol som tam asi o 2 týždne neskôr - počas ďaľších bombových útokov :-)
    publikované: 19.04.2006 21:02:36 | autor: edmond (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. edmond, nemôžeš predsa zrovnávať
    úmyselný útok šialených fanatikov, ktorí vyslovene počítali s tým, že ďalšie útoky nebude nik očakávať. Žila som rok v Izraeli a tam sme mali takých fanatikov na každom kroku. Znie to strašne , ale človek, ak by tam žil dlhšie, pomaly by si aj zvykol. Potvrdili mi to tamojší obyvatelia :-(
    Na tom plaveckom výcviku sa stala neúmyselná tragédia, ktorú nemá určite NIKTO v úmysle zopakovať, aby šokoval. Naopak, myslím si, že sa chvíľu budú všetci báť a dozor bude mať oči na stopkách. Nechcú byť v koži dotyčných učiteľov...
    publikované: 19.04.2006 21:10:28 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. silvia,
    to sa mu môže stať aj s tebou v bazéne. Náhoda je blbec:-(
    publikované: 19.04.2006 21:39:48 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Silvia
    carovne na Tebe je, ze dokazes svoje pocity tak uzasne opisat, ze aj ludia, ktori neprezili to, co Ty, sa vedia aspon na chvilku vzit do Tvojej "koze" a citit to, co Ty.. Hovorim aspon za seba :) nemam totiz deti zatial (bohuzial) a pripada mi, ako by som vedel co citis.. zvlastne. V kazdom pripade dakujem a krasny dnik :)
    publikované: 19.04.2006 23:48:10 | autor: cofi (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. all
    neviem, kto z vas je rodic a kto nie, ale.. Povedzte, nezda sa vam, ze zaujimate podobne postoje k detom ako vasi rodicia? Aj ked ste sa mozno v detstve dusovali, ze vy nikdy taki nebudete.. Ja sa dusujem :)
    publikované: 19.04.2006 23:53:24 | autor: cofi (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. moje skúsenosti s povinným plaveckým
    v druhej triede boli otrasné. Sadistický magor nás hádzal do vody a ked sme sa trepaním rúk a nôh snažili dostať ku kraju a chytiť sa, ták nás s rehotom odtláčal. Bez hanby sa priznám, že pár krát pred plaveckým som mal hnačku zo strachu to znova zažívať. V lete, ktoré prišlo po tejto zimnej plaveckej tortúre ma rodinný známy aj s priateľkou zobral do parády a dodnes plávanie patrí medzi moje obľúbené športy a som jeden z prvých, ktorý začínajú plávaním v ešte nie celkom teplej vode blízkeho jazera letnú sezónu.
    Táto moja skúsenosť je však ojedinelá a predpokladám, že len štatisticky nutná.
    publikované: 20.04.2006 10:10:23 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Plavecký výcvik bol o plávaní? :-)
    Pamätám si odtiaľ kadečo (hádky s plavčíkom, futbal v prázdnom bazéne, stratené kľúče od chatky, spolužiaka opáleného podľa podprsenky, ...), ale na to plávanie si nie a nie spomenúť :-)
    publikované: 20.04.2006 12:52:15 | autor: edmond (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. cofi
    ja rodič/ka som a tiež som sa celé detstvo aj neskôr dušovala, že svoje deti budem viesť inak, než moji rodičia...teda hlavne mama. A svoje sľuby do bodky plním. Syn by nás nedal za nič :o)) Dá sa to...dnes je iná doba, rýchlejší život, iné potreby (okrem citových, tie sú stále rovnaké a oprávnené), väčšia potreba slobody, samostatnosti a priebojnosti.
    publikované: 20.04.2006 17:16:01 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014